Paardenprofessionals by Hoefslag
Fenna
4 min
0

Persoonlijke ontwikkeling

4 min
0

Investeren

Gisella: “We gaan het in deze podcast hebben over persoonlijke ontwikkeling. Door te investeren in jezelf verbeter je niet alleen je eigen leven, maar ook dat van de mensen om je heen. Persoonlijke ontwikkeling kun je bewust en onbewust door maken. Als je hier bewust mee bezig bent kan dit heel interessant zijn en je veel brengen.”

Fenna: “Als je daar bewust mee aan de gang gaat, dan ga je pas merken wie je bent, het houdt je een spiegel voor en laat je inzien hoe je reageert op bepaalde mensen en situaties. Mijn man las het boek ‘7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Covey.” 

“Ik zag dat er iets gebeurde met hem door het lezen van het boek. Soms las hij stukjes voor en dat vond ik zeker interessant. Toen ben ik het ook gaan lezen. Het geeft je zo veel handvatten en informatie over hoe je naar bepaalde dingen kunt kijken. In plaats vanuit automatisme te reageren op situaties, ga je kijken naar hoe de wereld en de mensen om je heen er uitzien.”

Patronen en triggers

G: “Maar wat levert persoonlijke ontwikkeling nou concreet op?”

F: “Iedereen is op een bepaalde manier opgevoed. Je geschiedenis gaat heel ver terug. Je hebt daardoor je eigen patronen en eigen triggers. Door deze te leren kennen geeft het informatie over hoe je dit kunt doorbreken, waardoor je bijvoorbeeld wel met bepaalde mensen of situaties om kunt gaan. Het is een intensief traject en gaat bij de één dieper dan bij de ander.”

G: “Een patroon kan heel functioneel zijn op een bepaald moment in je leven, maar kan je op een ander moment juist belemmeren. Het erkennen dat het patroon er is om vervolgens een handvat te zoeken die dat kan doorbreken, kan je als persoon en onderneming veel opleveren.”

Verplicht aan onze paarden

F: “Persoonlijke ontwikkeling helpt je als persoon, maar helpt zeker ook je bedrijf. Wij zijn met paarden bezig en dat is een hele grote verantwoordelijkheid. Paarden voelen alles. Door jezelf steeds beter te leren kennen heeft dat weer veel effect op jouw paard en zijn ontwikkeling.” 

“We zijn het naar de paarden verplicht om te blijven leren. Niet alleen qua vakkennis, maar ook als persoon. Waardoor je zo stabiel mogelijk met je paard kunt werken.”

G: “We hebben ook te maken met feedback. Dit is bedoeld om een betere versie van jezelf te worden. Je hoeft niet perfect te zijn, maar je kunt sommige dingen wel anders of beter doen. Van iedere vorm van feedback of kritiek kun je iets leren. Eigenlijk is het continue in beweging.”

Gedrevenheid

F: “Iedere klacht is een cadeautje. Dat voelt misschien niet zo, maar er zit vaak wel een kern van waarheid in.”

G: “Bij mij komt dan een enorme gedrevenheid naar boven om te zorgen dat iets beter wordt. Als er iets fout gaat en je kunt er iets van leren, dan is het een les en was het dus heel waardevol. Juist van tegenslagen kun je leren.”

F: “Alleen maar richten op perfectie zorgt niet voor de ontwikkeling die je nodig hebt. Accepteer van jezelf dat je ook fouten mag maken. Hoe je daar dan mee omgaat is juist heel belangrijk.”

G: “Zeker! Er zijn verschillende manieren om aan persoonlijke ontwikkeling te werken. Je hebt je eigen gedachten, maar dan blijf je al snel in een kringetje denken. Juist externe informatie, gesprekken, prikkels en noem maar op, zijn nodig om tot nieuwe inzichten te komen.”

Waar maak je je druk over?

F: “Er zijn hele leuke boeken om te lezen. Het boek over mindset van Mark Tuitert is bijvoorbeeld een heel toegankelijk boek. Topsporters kunnen hun mindset heel goed controleren om tot de beste prestaties te komen. Zij maken zich alleen druk over de punten waar zij controle over hebben.” 

“Bij ons zijn dat dus je paard en jij zelf. Voor de rest moet je je nergens druk over maken, want je kunt het niet veranderen. Dat kost alleen maar negatieve energie en je kunt je niet meer op je taak richten.”

G: “Wat je wel kunt doen is controle uitoefenen over de manier waarop je met dingen en tegenslagen omgaat. Dat is ook een keuze.”

F: “Voor een topsporter is het heel normaal om hier mee bezig te zijn. De paardenwereld is nog een beetje conservatief. Puur al het geïnteresseerd zijn en open staan voor persoonlijke ontwikkeling is heel leuk. Ben je geen lezer dan kun je ook podcasts luisteren. Daar zijn er best veel van.”

Open blijven staan

G: “Ik heb heel veel respect voor mensen die open blijven staan voor ontwikkeling en groei. Hoe meer je weet, hoe groter het besef is dat je nog niet zoveel weet.”

F: “Hippische ondernemers hebben ook te maken met andere personen. Je hebt als ondernemer de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je een goede werkgever bent en dat er een goede sfeer heerst. Dus een fijne cultuur om in te werken. Daar heb je persoonlijke ontwikkeling voor nodig.”

G: “De manier waarop jij met je personeel omgaat is ook bepalend voor de groei van je werknemers en dus ook voor je bedrijf.”

F: “Jij bent een belangrijke stap in wat nodig is om een volgende stap te kunnen maken in je bedrijf.”

G: “Het is wel een heel proces. Je moet leren om door ongemakken heen te bijten en patronen te doorbreken. Dat doorbreken van patronen is fijn voor jou als persoon, maar het kan je bedrijf dus ook verder helpen en het welzijn van je paard bevorderen.” 

“Probeer dus ergens een gaatje te vinden om je persoonlijke ontwikkeling in gang te zetten.”

Reacties